bi.co.ta®

Gezondheid nu …
We zien een toename in chronische ziekten met een grote belasting van ons immuunsysteem. Kanker, Alzheimer, Parkinson, multiple sclerose of chronisch vermoeidheidssyndroom nemen hand over hand toe. Over enkele jaren zal bijna iedereen met minstens 1 van deze ziekten geconfronteerd worden.

Door deze evolutie zoeken we naar een gezondere en meer organische manier van leven.
De markt voor biologische en organische voeding groeit sterk. Deze trend wordt aangemoedigd door alternatieve energiebronnen, elektrische auto’s en natuurlijk textiel.

Ook het profiel van de consument is bijgestuurd: daar waar het voorheen enkel een markt was voor esoterische natuuractivisten, is nu de sociale elite in beeld. Deze evolutie is noodzakelijk gezien onze omgeving steeds meer een risico vormt voor onze gezondheid: verhoogde elektromagnetische straling door alle telecommunicatie, toenemende radioactiviteit door nucleaire ongelukken zoals in Fukushima, of verhoogde hoeveelheden schadelijk fijn stof in de lucht door de klimaatverandering.

Link tussen tandheelkunde en chronische ziekten

 • Silent inflammation: bacteriën, hun afvalproducten en toxines, aanwezig in allerlei infecties in de mond (tandvleesontstekingen of wortelkanaalbehandelde tanden), komen continu in onze bloedbaan. Dit pathologische proces gaat 24u per dag, 7 dagen op 7 door en triggert daarmee andere ontstekingsprocessen in ons lichaam. Hierdoor kunnen ernstige problemen ontstaan zoals diabetes, obesitas, verschillende cardiovasculaire ziekten, gynaecologische problemen of zelfs kanker.
 • Auto-immuun ziekten: onze lichaamseigen cellen kunnen onder invloed van externe factoren omgezet worden in lichaamsvreemde cellen en daardoor worden aangevallen door ons eigen immuunsysteem. Tot deze externe factoren behoren de toxines uit kaak-en tandvleesontstekingen, uit wortelkanaalbehandelde tanden of uit zware metalen in tandheelkundige materialen. Als de aangetaste cel bijvoorbeeld een spiercel is, kan MS ontstaan. Indien de aangetaste cel een zenuwcel is, kan de triggering lijden tot Alzheimer.

 • Axonaal transport: toxines van mondbacteriën kunnen door zenuwbanen getransporteerd worden en op deze manier de ganglia of het centraal zenuw stelsel bereiken. Dit kan leiden tot zenuwblokkades, zoals de uitval van de gezichtszenuw.
 • Allergiën, onverdraaglijkheid en ontstekingen: type IV allergie komt voor als reactie op (tandheelkundige) metalen. Onder andere titanium roept dit soort reactie op. Hoe onzuiverder het titanium, hoe groter de kans op dit soort reactie.
  Vele titanium implantaten zijn intussen niet meer vervaardigd van het zuiverste titanium. Steeds vaker wordt titanium “grade 5” gebruikt (Ti-6Al-4V). Deze variant bevat 6% aluminum, 4% vanadium en 0.25% ijzer: toxische metalen voor ons lichaam. Mede hierdoor ontstaat er resorptie van het kaakbot en lokale ontstekingsprocessen.

Biologisch Tandheelkundig Concept: BiCoTa
De mond met onze tanden en omgevende structuren is de ingangspoort van ons lichaam. Helaas is de mond het enige gebied in het lichaam dat belast wordt door ongezonde zware metalen, toxische materialen, infectie en/of dode organen (wortelkanaalbehandelde tanden), waardoor 60% van de chronische ziekten ontstaan.

BiCoTa heeft 1 doel: verwijdering van alle niet-biologische en/of niet-neutrale materialen uit de mond! Daarnaast worden alle ontstekingen en dode tanden verwijderd. Als vervanging worden metaalvrije of neutrale materialen gebruikt ter herstel van de functie, de anatomie en de esthetiek. Hierbij worden zoveel mogelijk behandelingen in 1x uitgevoerd, met zo weinig mogelijk lichaamsvreemde materialen en ondersteund met extra supplementen.

 • Diagnose en onderzoeken
  1. Algemene anamnese
  2. Tandheelkundige voorgeschiedenis en anamnese
  3. Mondonderzoek met rontgenfoto’s
  4. Conebeam ct-scan voor verder gedetailleerd onderzoek
  5. Meridiaan analyse
  6. Orotox test voor bepaling zwavel-toxines rond wortelkanaalbehandelde tanden
  7. Phase Contrast Microscopie ter bepaling % spirocheten
  8. Oral Chroma test voor bepaling concentraties H2S, CH3SH en (CH3)2SH
  9. Oral Cancer Test ter controle op pre-cancereuse lesies

 • Behandelplan: op basis van de onderzoeken wordt een behandelplan opgesteld. Dit plan behelst de volledige aanpak van de mond: complete desinfectie, volledige sanering en totale restauratie. Desinfectie, sanering en restauratie kunnen echter op afzonderlijke tijdstippen uitgevoerd worden.
 • Immunologische “voor” en “na” behandeling: antibiotica worden in ons concept slechts met hoge uitzondering voorgeschreven: enkel in geval van ernstige post-operatieve complicaties. Antibiotica doden bacteriën immers door het stukmaken van hun celmembranen waardoor juist grote hoeveelheden toxines vrijkomen. Deze zorgen ook voor extra bijwerkingen: algemene malaise, diarree, braken en schimmelinfecties. Tenslotte leidt het overmatig gebruik van antibiotica tot resistentie waardoor ze niet langer inzetbaar zijn bij gevaarlijke of levensbedreigende ziekten.

BiCoTa focust op het versterken van het immuunsysteem en op een natuurlijke versteviging van het kaakbot. Dr. Bollen stelde hiervoor speciaal het BioCon2M concept samen: Biologisch Concept 2 Maanden.

De doelstellingen zijn:
– heling na de parodontologie of implantologie behandeling versnellen
– pijn en zwelling na de behandeling beperken
– ingroei van implantaten optimaliseren
– algemeen welzijn bevorderen

Om een optimal resultaat te behalen dient men zich aan richtlijnen te houden:
– beperk alcohol, cafeïne, nicotine tot een volstrekt minimum
– drink 2 liter water per dag
– eet veel vers fruit en verse groenten
– beweeg voldoende maar rustige, liefst in de buitenlucht
– vermijd mobiele telefonie en alle andere WiFi-apparatuur

BioCon2M berust op vitamines, in combinatie met mineralen en omega-vetzuren.

Vitamine B6
het is nodig voor de aanmaak van zoutzuur en magnesium; het is nodig voor de productie van antilichamen en rode bloedlichaampjes; het verhoogt de weerstand en zorgt voor de opname van eiwitten en vetten; het vermindert spierspanningen; het ondersteunt het zenuwstelsel en het stabiliseert bloedsuikerspiegel.

Vitamine C
levert een bijdrage als antioxidant en draagt bij aan de fitheid: het stimuleert het immuunsysteem en verstevigt de tanden en botten; het bevordert de energiestofwisseling; het verhoogt de ijzeropname en draagt tevens bij aan de vorming van collageen; het speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen. Deze voedingsstof is even belangrijk als vitamine D3 voor wondgenezing en bescherming tegen infectie. De mens is een zogenaamde ‘defecte mutant’, omdat we niet meer zelfstandig vitamine C kunnen synthetiseren, maar het via ons dieet moeten innemen.

Vitamine D3
strikt genomen is vitamine D3 geen vitamine, maar een hormoon. Het is essentieel voor een ongehinderde botheling, aangezien het osteoclasten remt en osteoblasten activeert. Bovendien controleert het meer dan 1000 genen en versterkt het ons immuunsysteem door de lichaamseigen immuunrespons te verminderen en de aangeboren, niet-specifieke immuunrespons te verhogen. Zo worden onder andere antimicrobiële eiwitten versterkt. Deze laatsten doden micro-organismen vaak meerdere keren sneller en effectiever door gespecialiseerde immuuncellen te activeren. Bovendien weten we dat vitamine D3 een essentiële rol speelt bij het voorkomen van zowel hartaanvallen als kanker.

Vitamine K2
is van belang voor de samenstelling van de botten en draagt bij tot een normale bloedstolling. Dit laatste is zeer belangrijk bij alle mogelijke chirurgische behandelingen.

Magnesium
speelt een rol bij het behoud van soepele spieren en sterke botten; het is belangrijk voor botaanmaak en de botsamenstelling. Het ondersteunt het energieniveau.

Omega 3-6-9
optimaliseert de balans van vetzuren in het lichaam. Hierdoor wordt het natuurlijke afweersysteem gestimuleerd. Verder zijn deze vetzuren ontstekings-werend/remmend. Ze bevorderen sterke botten en soepele gewrichten.

Zink
zorgt voor een normale zuur-base stofwisseling in het lichaam. Het helpt bij de instandhouding van gezonde botten en stimuleert ons immuunsysteem. Zink is belangrijk in het celdelingsproces, met name bij wondherstel.

INNAME-SCHEMA:
Vanaf 30 dagen vóór de behandeling:
OCHTEND:
1x vitamine C
1x vitamine D3&K2
1x Omega 3-6-9
1x zink/magnesium/vitamine B6
AVOND:
1x vitamine C
1x zink/magnesium/vitamine B6

Vanaf behandeldag tot 30 dagen :
OCHTEND:
1x vitamine C
1x vitamine D3&K2
1x Omega 3-6-9
1x zink/magnesium/vitamine B6
AVOND:
1x vitamine C
1x Omega 3-6-9

Behandeling van α tot ω
Om een optimaal en stabiel resultaat van uw mondgezondheid te bereiken is het essentieel om de gehele sanering op de juiste manier én in de juiste volgorde uit te voeren: 1). desinfectie, 2). sanering en 3). restauratie.

 • Desinfectie
  Een gezonde mond in een gezond lichaam! Daartoe dienen in eerste instantie alle aanwezige ontstekingen te worden verwijderd. Hierbij spelen de tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis) de belangrijkste rol.

Afhankelijk van de ernst van de problematiek zijn 3 behandelingen van toepassing:

Beperkte tandvleesontsteking met geringe kaakbotafbraak:
(pockets tot maximaal 5mm / veralgemeende bloeding)
.
Hier zijn een grondige gebitsreiniging met Ozone desinfectie voldoende; in combinatie met een uitgebreide mondhygiëne-instructie. Doordat we steeds vaker antibiotica innemen en daardoor een resistentie hiervoor opbouwen, gaan wetenschappers op zoek naar biologisch alternatieve behandelwijzen. Het gebruik van ozone is een van de nieuwste methodes om bacteriën te bestrijden. De medicinale ozone therapie (tri-zuurstof genaamd) werkt zowel bacterie-dodend als ook virus- en schimmeldodend.
Tijdens de behandeling maken we gebruik van een zuurstof molecuul wat voor afsplitsing zorgt. Hierdoor komen zuurstofradicalen vrij. Deze verstoren de ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels. Het tweede zuurstof molecuul zorgt voor zuurstofverzadiging in cellen en weefsels. Dit stimuleert de lymfeafvoer, wat noodzakelijk is om onschadelijk gemaakte gifstoffen en ziekteverwerkers af te voeren. Tot slot vormt zich tijdens de behandeling ook mono-zuurstof. Dit reageert snel met cellen, waardoor er een intensieve werking plaatst vindt. De lichaamseigen cellen blijven in tact, doordat het aanwezige vetmembraam (cholesterol) deze beschermt. De werking van deze nieuwste technologie is inmiddels door een aantal gerenommeerde universiteiten en gebruikers onderschreven en laat buitengewone genezingsresultaten zien.

Veralgemeende tandvleesontseking met gemiddelde kaakbotafbraak:
(pockets tot maximaal 7mm / veralgemeende bloeding)
.
In dit geval is een laserbehandeling nodig in combinatie met een grondige gebitsreinging. De behandeling wordt afgesloten met een Ozone desinfectie in combinatie met een uitgebreide mondhygiëne-instructie.
Een laserstraal laat zich eenvoudig omschrijven als een sterk geconcentreerde lichtbundel, waardoor energie wordt overgebracht naar een gewenste plek om daar een actie uit te voeren. Door zijn specifieke eigenschappen is de laser bijzonder geschikt voor bepaalde tandheelkundige toepassingen, vooral de meerwaarde in de parodontologie is duidelijk. De voordelen van werken met een laser: het is patiëntvriendelijk, want een laserbehandeling doet over het algemeen minder pijn; bij tandvleesbehandelingen leidt de laser het tot minder bloeding; de laser heeft een desinfecterende en bacteriedodende werking, hetgeen essentieel is bij tandvleesbehandelingen; de napijn is beduidend minder.

Veralgemeende tandvleesontsteking met gevorderde kaakbotafbraak:
(pockets > 7mm / veralgemeende bloeding)
.
Deze problematiek wordt aangepakt met een open curettage in combinatie met Photo-Dynamische Therapie. Ook deze behandeling wordt afgesloten met een Ozone desinfectie in combinatie met een uitgebreide mondhygiëne-instructie. Bij een open curettage wordt het tandvlees onder locale verdoving afgeschoven van de tanden en het kaakbot. Alle ontsteking wordt chirurgisch verwijderd en ook het aanwezige tandsteen wordt weggehaald. De ontsmetting van alle weefsels gebeurt door Photo-Dynamische Therapie.
Het therapeutisch effect ligt in de eigenschap van sommige verbindingen (fotosensitizers) om lichtenergie te absorberen en over te dragen aan zuurstofmoleculen, waardoor zeer agressieve cytotoxische zuurstofverbindingen gevormd worden. Het werkt als volgt: de fotosensibilisator bindt aan de doelcel (bacterie) en wordt vervolgens geactiveerd door licht van een geschikte golflengte (laser). Door activering van de fotosensibiliserende verbinding komen singlet zuurstof en andere zeer reactieve zuurstofverbindingen vrij, die zeer toxisch zijn voor bacteriën. De behandeling wordt afgesloten met een complete Ozone desinfectie in combinatie met een uitgebreide mondhygiëne-instructie.

 • Sanering
 • ⛔ Metalen vullingen en kronen ⛔.
  Alle aanwezige metalen worden uit de mond verwijderd: amalgam vullingen, metalen inlays, metalen kronen en bruggen.
  Na het verwijderen van vullingen, kronen of bruggen, wordt de behandelde tand steeds grondig ontsmet met Ozone therapie.

⛔ Titanium implantaten ⛔.
In gevallen waarbij er geen titaniumintolerantie bestaat en ook geen elektrosensitiviteit, kan het titanium implantaat voorlopig nog blijven zitten. De structuur en de schroef die op het implantaat zijn aangebracht, bevatten gewoonlijk allerlei toxische metaallegeringen en moeten daarom altijd vervangen worden door een volledig keramische structuur met een titaniumschroef om een gelokaliseerde stroom te vermijden. Met de introductie van mobiele 5G (opvolger van huidige 3G en 4G) en daaropvolgende netwerken gaan we ervan uit dat alle titanium implantaten principieel zullen moeten worden verwijderd, omdat de oververhitting van het bot die voortvloeit uit het antenne effect, zal leiden tot de vernietiging van alle eiwitten, waardoor de implantaten spontaan zullen loslaten uit het kaakbot. Na het verwijderen van een implantaat wordt de wonde grondig ontsmet met Ozone therapie. Het ontstane botdefect wordt daarna opgevuld met BoneAlbumin. Dit is humaan bot, verkregen uit verwijderde botfragmenten bij orthopedische chirurgie. Dit donorbot is volledig gedeproteïniseerd en bewerkt met Albumine. Hierdoor is de acceptatie en de ingroei veel beter. Bovendien heeft Albumine een natuurlijk anti-bacterieel effect.

⛔ Wortelkanaalbehandelde tanden ⛔.
Dit zijn dode tanden/organen! Zelfs de beste micro-endodontie kan nooit een volledig bacterie-verzegelde wortel bereiken. De afgestorven tand, die ooit een levend orgaan was met zijn eigen zenuw en bloedtoevoer, blijft zo als een dode pijler in de mondholte. Deze tand is gekoloniseerd door verschillende soorten pathogene bacteriën, die het resterende organische weefsel afbreken en daardoor schadelijke toxines afscheiden.
Deze toxines zijn zeer giftige en potentieel kankerverwekkende waterstofsulfideverbindingen die de oorzaak zijn van een groot aantal systemische en orgaanziekten. Elke keer dat wij kauwen, worden deze bacteriën, en dus vooral hun toxinen, vrijgezet in het lymfestelsel van het omliggende weefsel. Van hieruit reizen ze via de bloedbaan door het hele lichaam, waar ze ontstekingen veroorzaken in het hart, het zenuwstelsel, de nieren, de hersenen of de sinussen. Tandheelkunde is zo de enige medische discipline die een ​​dood, falend orgaan in het lichaam aanwezig laat! Samen met de wortelkanaalbehandelde tanden dienen ook de eventueel resterende cysten of abcessen grondig verwijderd te worden. Nadien wordt de wonde steeds grondig ontsmet met Ozone therapie. Het ontstane botdefect wordt overwegend gevuld met BoneAlbumin. BoneAlbumin is humaan bot, verkregen van verwijderde botfragmenten bij orthopedische chirurgie. Het donorbot is volledig gedeproteïniseerd en bewerkt met Albumine. Hierdoor is de acceptatie en de ingroei veel beter. Bovendien heeft Albumine een natuurlijk anti-bacterieel effect.

 • Restauratie

✅ Composiet vullingen ✅.
Alle amalgaam vullingen worden veilig vervangen door hedendaagse composiet vullingen. Deze zijn niet alleen non-toxisch, maar bovendien wit (verschillende tinten wit zijn mogelijk) hetgeen een natuurlijke bijdrage levert aan de esthetiek van de mond en lach.

✅ Zirconium kronen en bruggen ✅.
Oude kronen en bruggen op basis van metaal, worden vervangen door oplossingen in full zirkonium of full zirconium met opgebakken porselein. Ook hierdoor wordt iedere toxische invloed verwijderd en neemt de esthetiek door deze witte materialen toe. Daarnaast is zirconium overslijtbaar.

✅ Zirconium implantaten: ✅.
In ons Biologische Tandheelkundig Concept maken we enkel gebruik van keramische implantaten, gemaakt van de hoogwaardige zirkoniumoxide. Zirkonia is 100% metaalvrij, is ivoorkleurig, is harder dan staal en kan dus alleen met diamanten worden bewerkt. Zirkonia heeft geen vrije elektronen op zijn oppervlak, wat betekent dat het absoluut neutraal is. Hierdoor kunnen er moeilijk binding gevormd worden met de bacteriën uit de tandplaque. De prognose voor een zirkonia implantaat is beter dan die van een natuurlijke tand, aangezien het inerte oppervlak van het implantaat niet de neiging heeft tot tandvleesinfectie (zoals bij een natuurlijke tand), het oppervlak niet kan worden aangevallen door cariës en het implantaat geen zenuwen heeft die kunnen afsterven. Zirkonia, integreert alleen in gezond bot en heeft geen risico op peri-implantitis. Op de lange termijn laten zirkonium implantaten zelfs een betere prognose zien dan titaniumimplantaten, bovenop de esthetische voordelen die ze hebben ten aanzien van het grijszwarte titanium.

Samengevat: zirkonia is immunologisch neutraal, metaalvrij, heeft geen vrije elektronen, en zijn ivoorkleur levert een uitstekend esthetisch resultaat; zirkonia vertoont geen risico op peri-implantitis, en heeft daarom een aanzienlijk hoger succes dan titanium op lange termijn; in tegenstelling tot titanium, groeien de zacht weefsels wel op zirkonia.

De eindafwerking met kronen en/of bruggen wordt altijd uitgevoerd met zirkonia keramiek, eventueel met extra opgebakken porselein. Hierbij wordt speciale zorg besteed aan eventueel beethoogte verlies. Elk verlies van bijthoogte vermindert de bloedstroom naar de hersenen (1 mm verlies van bijthoogte = 50% minder bloedstroom naar de hersenen!).