Parodontologie

Tandplaque veroorzaakt ontsteking van de tandvleesrand. Deze tandvleesontsteking heet gingivitis. De ontsteking kan uitbreiden naar het onderliggende kaakbot. Dit wordt parodontitis genoemd. Uiteindelijk komen de tanden los en gaan ze verloren.

ONTSTAAN
Gingivitis en parodontitis worden veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak kan verkalken tot tandsteen.

Een tandvleesontsteking kan uitbreiden naar het kaakbot. Het tandvlees laat los: er ontstaat een pocket of tandvleeszakje. Het kaakbot wordt steeds verder afgebroken.

De pockets worden steeds dieper. Uiteindelijk zullen de tanden loskomen.

KENMERKEN
Parodontitis kan onopgemerkt blijven. Enkele kenmerken zijn: rood, slap, gevoelig, gezwollen en terugtrekkend tandvlees, vaak bloedend bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem (halitose) kunnen wijzen op parodontitis.

Pas in een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan pijnklachten: los gaan staan van de tanden of ontstaan van open tussenruimtes tussen de tanden. Ook “langer” worden of “uitzakken” van tanden is een symptoom van parodontitis.

GEVOLGEN
Als het tandvlees ver is teruggetrokken, ontstaan er esthetische problemen en kunnen tanden en kiezen gevoelig worden bij het poetsen of bij het nuttigen van warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen.

VOORKOMEN
Bloedend tandvlees = tandvleesontsteking. Negeer dit signaal nooit! Het is van groot belang uw mond dagelijks goed schoon te houden.

Hulpmiddelen hierbij zijn: (elektrische) tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, tandzijde of floss, ragers, gaas en zeker ook een tongschraper.

BEHANDELING
Behandeling kan het verlies van tanden voorkomen. Tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets worden verwijderd door een professionele gebitsreiniging in combinatie met ontsmetting van de pockets door middel van laser (diode laser) of ozone therapy.

De behandelingen gebeuren onder lokale verdoving. De mond wordt in zijn geheel op 1 dag behandeld. Enige nalast is te verwachten.
Het kan voorkomen dat erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet gereinigd kunnen worden op deze manier. Hier kan dan een lokale flap-operatie nodig zijn.

NAZORG
Om optimaal resultaat te behouden, is regelmatige nazorg belangrijk. Nazorg vindt 1 tot 4 maal per jaar plaats in onze praktijk.

RISICOGROEPEN
Het is bewezen dat sommige mensen meer aanleg hebben voor parodontitis:
roken: bij rokers komt parodontitis vaker voor dan bij niet-rokers. Ook reageren rokers minder goed op behandelingen.

diabetes: geeft een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis.
– stress: onderdrukt de afweer van het lichaam. Daardoor neemt de kans op parodontitis toe en kunnen de nadelige gevolgen van parodontitis groter zijn.
Ook zwangerschap, verschillende ziekten en medicijngebruik kunnen invloed hebben op parodontitis.

GEZONDHEID
Onderzoek heeft aangetoond dat mondbacteriën een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van hartklepinfecties, infecties van de lever en de hersenen.
Er is aangetoond dat vrouwen met parodontitis, moeilijker zwanger kunnen worden. Daarnaast bevallen vrouwen met parodontitis snel (vroeggeboorten) en hebben hun kinderen een te laag geboortegewicht.